Transformatie van een Jaren ’70 Tussenwoning:
Deze tussenwoning uit de jaren ’70 is door het vernieuwen en vergroten van de uitgebouwde keuken volkomen getransformeerd. We hebben gebouwd met vrijwel uitsluitend ecologische bio-based materialen, die natuurlijk en hergroeibaar zijn. De constructie is van hout en de isolatie is gemaakt van een vezel van zaagafval uit de houtindustrie. Er is een forse laag isolatie gebruikt, wat in combinatie met het vernieuwen van kozijnen en glas in de resterende bestaande achtergevel voor een flinke energiebesparing zal zorgen.
Voordelen van Bio-Based Materialen
Eén van de voordelen van deze natuurlijke materialen is de vocht-bufferende werking, maar het belangrijkste voordeel is de hoge faseverschuiving. Kort door de bocht: er is meer massa waardoor de hitte, zoals die van afgelopen zomer, langer buiten blijft. Oververhitting is dus minder aan de orde. Zeker in combinatie met het groene sedumdak zal dit goed merkbaar zijn.
Hoge Faseverschuiving
De hoge faseverschuiving is een belangrijk kenmerk van de bio-based materialen die we hebben gebruikt. Het betekent dat de warmte langer buiten blijft voordat deze de woning binnendringt. Dit zorgt voor een stabieler en koeler binnenklimaat tijdens hete zomerdagen. Het sedumdak draagt hier ook aan bij door extra isolatie en het absorberen van warmte. Deze combinatie maakt de woning niet alleen energiezuiniger, maar ook comfortabeler gedurende het hele jaar.
Duurzame Materialen
Het extra isolerende HR+++ glas is dan helaas weer niet zo bio-based, maar gelukkig wel heel goed te hergebruiken aan het eind van de levensduur, net als de EPDM dakbedekking die geschikt is voor het sedumdak (groendak). Het gebruik van duurzame materialen draagt bij aan de verlaging van de ecologische voetafdruk van de woning.